Utbildningsmaterial
MariTerm AB erbjuder utbildningsmaterial i form av Handbok i Lastsäkring, lathundar och utbildningspaketet Caring. MariTerm kan dessutom ta fram företagsanpassade lathundar och handböcker i lastsäkring.
Utbildningsmaterial
inom lastsäkring
Här hittar du utbildningsmaterial inom lastsäkring. Tveka inte på att kontakta oss om du har några frågor!
Handbok i lastsäkring
Företagsanpassad handbok i lastsäkring
En företagsanpassad handbok i lastsäkring är ett dokument som ger grundläggande krav och instruktioner för hur ett företags gods ska lastas, säkras och transporteras. I en företagsanpassad handbok i lastsäkring kan följande ingå:
- Introduktion
- Föreskrifter och standarder för dimensionering av lastsäkring
- Grundläggande principer för lastsäkring
- Godstyper
- Lastbärare för transport av gods
- Lastsäkringsmetoder
- Lastsäkringsutrustning
- Särskilda krav för lastsäkring i vägfordon
- Särskilda krav för lastsäkring i containers eller på containerflak
- Krav på märkning av lastsäkringsutrustning
- Olika typer av förstängning och dimensionering av denna
Ett exempel på hur en företagsanpassad handbok i lastsäkring kan utformas hittas här.
Om ni är intresserade av att ta fram en företagsanpassad handbok i lastsäkring, kontakta MariTerm genom att fylla i kontaktformuläret nedan.
Branschnorm
Från den 20 maj 2018 gäller nya regler i EU för lastsäkring vid internationella transporter. I Sverige har vi redan sedan tidigare högt ställda krav och de nya reglerna innebär inga större förändringar i hur godset ska lastsäkras men vissa nyheter finns kring mängden utrustning och vilka normer som gäller för den fasta utrustningen.
Som en vägledning och för att tydliggöra vad som gäller vid vägtransport har TYA tillsammans med MariTerm AB tagit fram en branschnorm.
Lathundar
Som stöd för hur gods skall lastsäkras i lastbärare har de tre FN-organen IMO (International Maritime Organization), ILO (International Labour Organization) och UN ECE (Economic Commission for Europé) utarbetat IMO/ILO/UNECE Code of Practice for Packing of Cargo Transport Units (CTU-koden). I det informativa material som hör till koden, återfinns bland annat en lathund för lastsäkring.
Företagsanpassad lathund för lastsäkring
En företagsanpassad lathund för lastsäkring är ett hjälpmedel vid dimensionering av lastsäkring för företagsanpassat gods och surrningsmateriel.
Istället för att använda TYAs lathund, tas en specialanpassad lathund fram för ett företags specifika gods, utrustning och förutsättningar. Lathunden kan till exempel innehålla följande:
- Tips, råd och övergripande instruktioner för lastning och säkring av ett företags gods
- Friktionsfaktorer för olika godstyper
- Surrningsutrustning som företaget använder för säkring av gods
- Särskilt anpassade säkringsmetoder för företagets specifika godsslag
- Förklaring av de säkringsmetoder som används för att säkra godset
- Surrningstabeller anpassade efter friktionsfaktorer, surrningsutrustning och surrningsmetoder
Lathunden kan baseras på standarden EN 12195-1:2010 om den ska gälla för vägtransport och/eller på IMO/ILO/UNECE Code of Practice for Packing of Cargo Transport Units (CTU-koden) om den ska gälla för sjötransport.
Om ni är intresserade av att ta fram en företagsanpassad lathund för lastsäkring, kontakta MariTerm genom att fylla i kontaktformuläret nedan.
Utbildningspaket
”CARING” är ett lastsäkringsprojekt som har finansierats av EU och där syftet har varit att ta fram ett utbildningsmaterial som kan bidra till att höja transportsäkerheten. Utbildningspaketet består av power point-presentationer samt instruktörshandböcker och omfattar transportslagen; väg, järnväg, sjö och flyg. Materialet bygger på IMO/ILO/UNECE’s guidelines, standarden EN 12195-1 (2010) samt tillämpbara regelverk för flygtransporter. Till utbildningsmaterialet hör också ett beräkningsprogram för att räkna ut antal surrningar för olika transportupplägg.
Övriga publikationer
MariTerm AB har på uppdrag av Transportstyrelsen utarbetat en modellkurs i lastsäkring (modellkurs 3.18) som distribueras genom IMO (International Maritime Organisation). Kursen vänder sig till alla som lastar och säkrar gods i lastbärare för intermodala transporter.
MariTerm AB har även utarbetat delar av undervisningsmaterialet till Hamn & Stuveriskolan.
Vi har även bistått TYA (Transportfackens Yrkes och Arbetsmiljönämnd) i deras arbete med ett sameuropeiskt utbildningsmaterial för lastsäkring på fordon.
Vi kan därför åtaga oss uppdrag med utarbetande av utbildningsmaterial inom vårt kompetensområde.
Kontakt
Skicka ett meddelande
Kontaktuppgifter
Kontaktperson
Nils Andersson
Telefonnummer
E-postadress
Adress
MariTerm AB
Sporthallsvägen 2A
263 35 Höganäs